Vijesti

Konferencija „Partnerstvo za otvorenu vlast“

1.12.2015

Konferencija pod nazivom „Partnerstvo za otvorenu vlast u BiH – Platforma za usvajanje principa proaktivne transparentnosti“, održana je danas u Sarajevu u suoganizaciji Ministarstva pravde BiH. Cilj ove konferencije jeste promocija obaveza koje proizilaze iz članstva Bosne i Hercegovine u multilateralnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast – Open Government Partnership (OGP), te iniciranje reformi u oblasti transparentnosti vlasti.

„Civilno društvo je neizostavan faktor procesa podizanja povjerenja građana u rad organa javne uprave“, istakla je pomoćnica ministra pravde BiH Fazila Musić, naglašavajući neophodnost saradnje institucija vlasti i civilnog društva na izradi Akcionog plana za implementaciju incijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“. „Bosna i Hercegovina je prva u regionu usvojila Pravila o javnim konsultacijama u izradi pravnih propisa u institucijama a pokrenute su i aktivnosti na izradi web aplikacije „e-konsultacije“, on-line servisa koji zainteresovanoj javnosti omogućava direktno učestvovanje u procesu konsultacija prilikom donošenja pravnih propisa“, istakla je pomoćnica ministra pravde BiH.

Posebna pažnja na konferenciji posvećena je efikasnoj primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama,  njegovom unaprjeđenju i normiranju proaktivne transparetnosti u pristupu javnim uslugama i donošenju odluka.

Partnerstvo za otvorenu vlast je globalna multilateralna inicijativa za transparentnost i otvorenost rada organa javne uprave, čije članice se obavezuju na konkretne mjere i djelovanje u područjima transparentnosti, osnaživanja učestvovanja građana u proces kreiranja javnih politika, borbe protiv korupcije i uvođenja novih tehnologija.

Osim Ministarstva pravde BiH organizatori konferencije su Centar za zastupanje građanskih interesa u saradnji sa Centrom za društvena istraživanja Analitika a  uz potporu Ambasade Kraljevine Holandije i Evropske unije. Događaj je okupio brojne predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, te organa javne uprave uključenih u realizaciju inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, predstavnike međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva te stručnjake u ovoj oblasti.