Vijesti

Javne konsultacije o izmjenama Zakona o volontiranju u institucijama Bosne i Hercegovine

27.11.2015

Ministarstvo pravde BiH otvorilo je proces javnih konsultacija o Nacrtu Zakona o volontiranju u institucijama Bosne i Hercegovine. Svi zainteresovani građani i pravna lica imaju priliku direktno učestvovati u izradi novog zakonskog teksta i svojim prijedlozima i komentarima dati doprinos donošenju što kvalitetnijeg propisa. 

Cilj donošenja ovog zakona je da se volontiranje prepozna kao aktivnost od interesa za Bosnu i Hercegovinu. Volontiranjem se doprinosi aktivnom uključivanju građana u društvene procese i razvoju humanijeg i ravnopravnijeg, demokratskog društva. Odredbe ovog zakona se temelje na načelima zabrane diskriminacije volontera i korisnika volontiranja, zaštite korisnika volontiranja, zabrane iskorištavanja volontera, zaštite maloljetnih volontera, besplatnosti volontiranja i dobrovoljnosti i solidarnosti volontiranja.

Sve zemlje članice Europske unije kroz odredbe pozitivnog zakonodavstva uglavnom su regulirale ovu oblast.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Republika Srpska je 2008. godine donijela Zakon o volontiranju („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 73/08 i 89/13), Federacija Bosne i Hercegovine 2012. godine („Službene novine Federacije BiH“, br. 110/12), dok ostali nivoi vlasti ovu materiju nisu propisali posebnim zakonom.

Proces javnih konsultacija otvoren je od  petka 27.11.2015. do petka 11.12.2015. godine.