Vijesti

Okrugli sto o efikasnijem pravosuđu

23.10.2015


„Kako unaprijediti svakodnevno funkcioniranje sudova u cilju efikasnijeg pravosuđa?“ naziv je okruglog stola koji se danas održava u Banja Luci u sklopu predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope i povodom Evropskog dana pravde.

„Bosna i Hercegovina je država u fazi demokratske tranzicije i reformskih procesa usmjerenih ka EU, pa je i reforma pravosuđa sastavni dio tog procesa“, istaknuo je u svom izlaganju ministar pravde BiH Josip Grubeša. Govoreći o reformi pravosuđa ministar je konstatirao kako ista nije polučila željene rezultate, te kako je pred svima nama dug i trnovit put i ogromna obaveza da uspostavimo efikasno i funkcionalno pravosuđe, te u što kraćem vremenu implementiramo tekovine savremenih društava u skladu sa ustavnopravnim ustrojstvom BiH.

„Pitanje unapređenja funkcioniranja pravosuđa od iznimne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu, kako sa funkcionalnog tako i sa društveno političkog aspekta i stepena demokratskih odnosa u kojem se ona trenutno nalazi. Očigledno je da smo na ključnoj prekretnici po pitanju pravosuđa, te s pravom vjerujem i očekujem da će ovaj okrugli sto, kroz prezentaciju raznih iskustava drugih zemalja, ponuditi kvalitetna rješenja i trasirati jasan put kojim se Bosna i Hercegovina može i treba kretati u uspostavi efikasnog pravosuđa“, poručio je ministar pravde.

Nakon stručne rasprave upriličena je i ceremonija uručenja kristalnog globusa koji predstavlja evropsku nagradu za inovaciju iz oblasti sudstva, a koja je ove godine pripala Institutu za pravosuđe iz Škotske. 

Okruglom stolu su, osim ministra pravde BiH nazočili i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministri pravde FBiH i RS-a Mato Jozić i Anton Kasipović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta Safet Pizović i brojni pravosudni stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Evrope.