Vijesti

Sastanak ministara pravde i tužilaca Bosne i Hercegovine i Republike Srbije

30.6.2009

29.06.2009.- Danas je u Sarajevu održan sastanak ministra pravde Bosne i Hercegovine Bariše Čolaka i ministrice pravde Repuiblike Srbije Snežane Malović kome su prisustvovali  i glavni tužilac BiH Milorad Barašin i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević. Na sastanku je dogovoren početak izrade zajedničkog, krovnog sporazuma o pravnoj saradnji. U narednih 15 dana biće održan sastanak ekspertnih timova ministarstava pravde dviju zemalja, koji bi trebali intervenirati na Sporazum o suradnji u pravnoj pomoći u kaznenim i građanskim stvarima između Srbije i BiH, kako bi se prevladali postojeći problemi vođenja duplih postupaka i istraga. 

Ministar Čolak je ponovio zahtjev da počinitelji ratnih zločina na području BiH, koji su bh. državljani, budu procesuirani isključivo u BiH. Predloženo je formiranje zajedničkih istražnih timova, uspostavljanje direktne komunikacije između pravosudnih institucija dvije zemlje, te usaglašavanje kriterija za ustupanje predmeta.

Istaknuto je da slučajevi "Dobrovoljačka ulica" i "Ilija Jurišić", dijele sudbinu dogovora koji bi uskoro trebao biti postignut, a koji se odnosi na revidiranje Sporazuma o saradnji u pravnoj pomoći.

Zajednička ocjena je da je današnji sastanak bio veoma konstruktivan te da će značajno doprinijeti daljem unapređenju pravosudne saradnje svije zemlje i rješavanju postojećih spornih pitanja.