Vijesti

Prezentacija izgradnje državnog zatvora

2.10.2015

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine upriličilo je danas „Predstavljanje projekta Državnog zatvora“. Događaj je organizovan u cilju potpunijeg i kvalitetnijeg informisanja javnosti o dosadašnjim rezultatima izgradnje ove visokosigurnosne zatvorske ustanove, u skladu sa  planiranom dinamikom radova i zadatim rokovima.

Ministar pravde Josip Grubeša izjavio je da je projekat izgradnje državnog zatvora jedan od značajnijih projekata u Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina. Naglasio je da važnost njegove realizacije treba posmatrati u kontekstu reforme pravosudnog sistema, što uključuje i reformu sistema izvršenja krivičnih sankcija, a posebno u kontekstu prilagođavanja domaćeg pravosudnog sistema najboljim evropskim praksama.

“Projekat izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera iniciran je kako bi se izgradila kazneno-popravna ustanova s visokim stepenom sigurnosti za 348 osuđenika i pritvorenika u skladu sa standardima Evropskih zatvorskih pravila i domaćih zakona”, rekao je ministar pravde. Izgradnja Zavoda i uspostavljanje efikasnog i održivog sistema izvršenja krivičnih sankcija na nivou Bosne i Hercegovine, kako je naveo ministar, strateški su prioriteti Ministarstva pravde.

Ovo će biti prva zatvorska ustanova u našoj zemlji koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih što je, po navodima ministra pravde, posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.

“Od izvođača, nadzornog tijela i Jedinice za implementaciju projekta očekujem da će izgradnja državnog zatvora biti okončana u predviđenim rokovima, te da ćemo tokom sljedeće godine imati priliku da svečano otvorimo ovaj objekt”, zaključio je ministar Grubeša.

Direktor Jedinice za implementaciju projekta Zoran Bašić podsjetio je da je Projekat izgradnje državnog zatvora Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine iz novembra 2010. godine uvršten u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja.

Naveo je da će u Državnom zatvoru kapaciteta 348 mjesta biti smješteni osuđenici (298 osoba) i pritvorenici (50 osoba) Suda Bosne i Hercegovine.

Struktura izvora finansiranja Projekta određena je Odlukom Vijeća ministara iz novembra 2010. godine, a projekt izgradnje državnog zatvora se finansira iz domaćih, donatorskih i kreditnih sredstava.

Događaju su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, predstavnici Razvojne banke Vijeća Evrope te brojni ambasadori, predstavnici kompanija uključenih u projekat te drugi gosti.