Vijesti

Usvojen Akcioni plan za izvršenje presuda Evropskog suda

9.9.2015

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, razmotrilo je i usvojilo Akcioni plan za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Zornić protiv Bosne i Hercegovine“ i „Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine“, uz prihvaćenu sugestiju da će rokove za realizaciju aktivnosti iz akcionog plana utvrditi radna grupa nakon konstituiranja.

Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da pripremi Prijedlog odluke o formiranju Radne  grupe za pripremu prijedloga amandmana  na Ustav BiH i usklađivanje Izbornog zakona BiH u skladu s dostavljenim podacima i dostavi je predsjedavajućem  Vijeća ministara BiH na potpis.

Ministarstvo pravde BiH će  pružati administrativnu  i tehničku  pomoć radnoj grupi, te će o svim  njenim aktivnostima informirati Ured zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim  sudom za ljudska prava u Strazburu.

Presudama „Sejdić i Finci protiv BiH“ i „Zornić protiv BiH“ utvrđeno je da BiH krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zbog nemogućnosti aplikanata da se kandidiraju na izborima za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i za Predsjedništvo BiH.

Akcionim planom se definira usvajanje amandmana na Ustav BiH i usklađivanje izbornog zakonodavstva BiH s ciljem ispravljanja kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih presudama.

Članovi Radne grupe  ispred Vijeća ministara BiH su ministar  pravde Josip Grubeša, ministrica za ljudska  prava i izbjeglice Semiha Borovac i ministar  vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.