Vijesti

Sastanak ministara pravde BiH i Republike Makedonije: Unapređenje pravne pomoći i saradnje

1.9.2015

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša i ministar pravde Republike Makedonije Adnan Jashari sastali su se danas kako bi razgovarali o aktuelnim pitanjima međunarodne pravne pomoći dvije države, posebno u oblasti organizovanog kriminala, korupcije i drugih teških krivičnih djela.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dosadašnje uspješne saradnje dvije države, ministar pravde BiH posebno je istakao važnost postojanja ugovora o ekstradiciji, priznanju i izvršenju sudskih presuda. Prednosti potpisanih ugovora maksimalno se koriste, istakao je ministar Grubeša, potkrepljujući to podacima o evidentnim rezultatima primjene ugovora o ekstradiciji, jer su počiniocima krivičnih djela onemogućeni prebjezi u zemlju čiji su državljani. Bjekstvo u zemlje državljanstva, počinioci teških krivičnih dijela ranije su najčešće koristili za izbjegavanje krivičnih sankcija.

Ministri  dvije zemlje posebno su istakli značaj činjenice da su isti ili slični ugovori o pravnoj pomoći potpisani i sa drugim zemljama regiona, čime je zaokruženo pitanje regulative pravne pomoći u krivičnim stvarima i stvoren osnov za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala.