Vijesti

Zajednička izjava sa ministarskog sastanka u okviru EU-BiH Strukturalnog dijaloga

13.7.2015

„Zajednička izjava sa ministarskog sastanka u okviru EU-BiH Strukturalnog dijaloga“ rezultat je višesatnog sastanaka predstavnika izvršne vlasti Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Evropske komisije održanog danas u Zgradi Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

Predstavnike Europske komisije predvodio je direktor za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Europske komisije – Jean Eric Paquet (Žan Erik Pake), a među predstavnicima izvršne vlasti BiH bili su: ministar pravde Bosne i Hercegovine – Josip Grubeša, ministar pravde Federacije BiH - Mato Jozić, ministar pravde Republike Srpske – Anton Kasipović i predsjednik pravosudne komisije Brčko distrikta – Safet Pizović.

U nastavku donosimo sadržaj zajedničke izjave u cijelosti:

Evropska komisija je zatražila da se angažiraju relevantni ministri u okviru EU – BiH Strukturalnog dijaloga sa ciljem da se izvrši osvrt na progres, ali takođe i na funkcionisanje, agendu, format i perspektive za reformu pravosuđa.

Zahtjev za angažiranje je ograničen na predstavnike izvršnih organa vlasti, gdje je u pozadini stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i nedavna Odluka Vijeća ministara BiH o radnim aranžmanima i predsjedavanju Strukturalnim dijalogom.

Sve u svemu, postoji dogovor i konsenzus o nastavku i intenziviranju rada unutar Strukturalnog dijaloga i njegovo refokusiranje na ključna pitanja vezana za procesuiranje predmeta ratnih zločina i institucionalne reforme pravosuđa na državnom nivou, što su bila prioritetna pitanja koja su odredila početak Dijaloga.

Širi set pitanja vezanih za druge aspekte funkcionisanja pravosuđa bit će adresiran u okviru sastanka podgrupe za pravdu, unutrašnje poslove i bezbjednost.

Strukturalni dijalog je mjesto za debatu i postizanja konsenzusa za razvitak ključnih reformi koje su potrebne Bosni i Hercegovini, međutim, konačna odluka se, naravno, oslanja na nadležne izvršne i pravosudne organe.

Ministri će nastaviti imati ključnu ulogu u platformi, ali će tokom svoga rada konstantno biti informirani od praktičara, akademske zajednice i međunarodnih eksperata.

Pazili smo na procedure i učešće, kako bi ova platforma bila efikasna.

Evropska komisija je pozitivno primijetila ambiciju među bh. organima na državnom, entitetskom i nivou Brčko distrikta da se ide naprijed u reformu pravosuđa. Zajednička radna agenda i plan će biti finalizirani u narednim danima.

Takođe se izvršila preliminarna razmjena ključnih stvari i reformskih perspektiva.