Vijesti

Prijedlozi Zakona o denacionalizaciji i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH u procesu javnih konsultacija

6.7.2009

06.07.2009. - Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine pripremilo je novi Prijedlog Zakona o denacionalizaciji. Radna verzija zakona će u narednih 30 dana, putem web stranice www.mpr.gov.ba, biti dostupna  građanima koji žele dostaviti  komentare i sugestije na predloženi sadržaj. Procesom javnih konsultacija Ministarstvo pravde BiH želi osigurati veći nivo učestvovanja interesnih grupa u zakonodavnim aktivnostima, bolju informiranost i veće povjerenje građana u proces izrade strateških politika.

Napominjemo da se predloženim Zakonom o denacionalizaciji osigurava vraćanje oduzete imovine izvornim vlasnicima ili ukoliko to nije moguće, obeštećenje zamjenskom imovinom ili davanje pravične novčane naknade. Prijedlogom zakona se nude nova rješenja za sporna pitanja  koja ranije nisu dobila podršku Parlamentarne skupštine BiH.

Ministarstvo pravde BiH je također pripremilo i uputilo u  proces javnih konsultacija Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku .

Predloženim izmjenama se, između ostalog, predviđa zadržavanje u pritvoru lica osuđenih na kaznu zatvora od pet godina ili više. Izmjenama se osigurava i efikasnije upravljanje predmetima ratnih zločina, odnosno njihovo raspoređivanje između državnog pravosuđa i pravosuđa entiteta i Brčko Distrikta, a u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.

Ministarstvo pravde BiH poziva sve zainteresirane građane i pravna lica da posjete web stranicu www.mpr.gov.ba i učestvuju u procesu javnih konsultacija. Komentari i prijedlozi će biti razmotreni i korišteni u pripremi navedenih prijedloga zakona, koje utvrđuje Vijeće ministara BiH.