Vijesti

OKO Reporter – objavljen novi broj publikacije o ratnim zločinima

22.5.2015

Odsjek krivične odbrane Ministarstva pravde BiH objavio je novo izdanje svoje kvartalne publikacije poznate pod nazivom OKO Reporter.

OKO Reporter je namjenjen advokatima ali i onima koji imaju interes da unaprijede svoje vještine u zastupanju u predmetima ratnih zločina, te saznaju najnovije informacije o razvoju međunarodnog prava. Reporter obrađuje pitanja međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava, međunarodnog krivičnog prava, relevantne domaće i strane sudske prakse, te prakse međunarodnih sudova.

U ovom broju Reporter donosi članak o naknadi nematerijalne štete u BiH, razmatranja o neriješenoj definiciji ratnih zločina u SAD-u, te najnovije informacije i dešavanja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Autori članaka su doc. dr. sc. Goran Šimić, James G. Connell III, Beatrice Adeoye, te uposlenici i pripravnici u Odsjeku krivične odbrane Ministarstva pravde BiH.

Publikacija sadrži nekategorizirane radove (prikazi, izvještaji, informacije) te autorska djela koja po svojim karakteristikama spadaju u pravno-istraživačke priloge iz struke, čija je jedina namjera informiranje branioca i diseminacija podataka relevantnih za kvalitativno unapređenje odbrana u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH.

Besplatno izdanje ove publikacije može se preuzeti u prostorijama Odsjeka krivične odbrane (Skenderija 15), na web stranici Ministarstva pravde BiH (elektronska verzija), a bit će dostupno i većini pravosudnih institucija u BiH.

Preuzmite OKO Reporter