Vijesti

Usvojen Izvještaj o provođenju javnih konsultacija: Ministarstvo pravde BiH primjer drugim institucijama

21.5.2015

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, usvojilo je Izvještaj o provođenju Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, sa setom mjera za prevazilaženje problema u provođenju ovih pravila u praksi. Na ovaj način želi se dodatno ojačati saradnja s nevladinim sektorom i zainteresiranim javnostima za politike i aktivnosti Vijeća ministara BiH. 

 

Sve institucije BiH dužne su planirati uspostavu predviđenih instrumenata za provođenje Pravila za konsultacije i njihovih izmjena i dopuna. Praktično, potrebno je imenovati koordinatore konsultacija, izraditi popis organizacija civilnog društva i pojedinaca zainteresiranih za konsultacije, izvršiti procjenu utjecaja propisa na javnost i odrediti oblik konsultacija za propise predviđene programom rada institucije za 2015. godinu, izvršiti procjenu finansijskog utjecaja propisa na javnost i odrediti način konsultacija, izvršiti procjenu finansijskog utjecaja provedbe konsultacija, objaviti popis normativno-pravnih poslova iz Programa rada institucije za 2015. godinu na svoj web stranici i dostaviti ga zainteresiranim organizacijama i pojedincima s popisa i onima koji to zatraže pismenim putem.

 

Rukovodilac institucije BiH će državnim službenicima institucije BiH kojom upravljaju ukazati na značaj provođenja Pravila za konsultacije i zadužiti ih da ih provode, a sve bh. institucije zadužene su da u 2015. godini provode metodologiju koju je izradilo Ministarstvo pravde.

 

Oslanjajući se na primjer Ministarstva pravde BiH, sve državne institucije će tokom 2015. godine razviti interne procedure koje preciziraju provođenje Pravila za konsultacije.