Vijesti

Ministar pravde BiH sa delegacijom Republike Grčke: Unaprjeđenje međunarodne pravne pomoći i saradnje

19.5.2015

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša primio je ambasadora Republike Grčke Karlosa Gadisa i direktora Organizacije za evropsko javno pravo Spyridona Flogaitisa. Na sastanku su razmjenjena mišljenja u vezi daljnjeg unaprjeđenja međunarodne pravne pomoći i saradnje kako u građanskim tako i u krivičnim stvarima.

Tom prilikom dogovorene su daljnje aktivnosti u vezi potpisivanja Protokola o saradnji između ministarstva pravde Republike Grčke i Bosne i Hercegovine. Istovremeno, ministar Grubeša je aktualizirao pitanje zaključenja bilateralnih ugovora između dvije države koji bi unaprijedili međunarodnu pravnu pomoć u građanskim stvarima.

Poseban osvrt stavljen je na Organizaciju za evropsko javno pravo (EPLO), a njezin direktor Spyridon Flogaitis informirao je ministra Grubešu o planovima i postavljenim ciljevima spomenute organizacije izražavajući zahvalnost jer je i Bosna i Hercegovina članica iste. Ukazujući na poseban značaj ove organizacije direktor je iskoristio susret u Sarajevu te pozvao ministra Grubešu da prisustvuje sjednici upravnog odbora koja će se u septembru održati u Atini.