Vijesti

Posjeta predsjednika Vrhovnog suda Palestine: Razmjena informacija o funkcionisanju pravnih sistema dvije države

13.5.2015

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, primio je danas predsjednika Vrhovnog sudskog vijeća i Vrhovnog suda Države Palestine Ali Mihnaa, u sklopu njegove zvanične posjete Bosni i Hercegovini.Ovom prilikom razmjenjena su iskustva o funkcionisanju pravnih sistema dvije države te mogućnostima daljeg jačanja međusobne pravne pomoći i saradnje.

Ministar Grubeša informisao je predsjednika Vrhovnog suda Palestine o najvažnijim  aktivnostima koje ministarstvo trenutno provodi ne reformi pravosudnog sistema ali i  izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava na putu evropskih integracija. Predsjednik Ali Mihna detaljnije je informisao  ministra o aktuelnom stanju u Palestini i na Bliskom istoku, podcrtavajući kako Palestina i Bosna i Hercegovina imaju sličnost u multikulturalnosti koja karakteriše obje države. Takođe, izrazio je nadu da će započete pravosudne reforme biti uspješno provedene kako bi se ubrzao proces evropskih integracija i kako bi BiH što prije postala dijelom Evropske unije.  

Osim predsjednika Vrhovnog suda Palestine sastanku sa ministrom pravde BiH prisustvovao je i  ambasador Države Palestine u BiH, Njegova ekselencija Riziq N. M. Nammourah, sa saradnicima.