Vijesti

Zamjenik ministra pravde na konferenciji Brdo procesa: Ministri unutrašnjih poslova i pravde razgovaraju o borbi protiv terorizma i nelegalne trgovine oružjem

17.4.2015

Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić  prisustvuje konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde posvećenoj borbi protiv terorizma, koja se danas i sutra održava u Budvi. Na konferenciji koja se održava pod okriljem već uspostvaljenih platformi Brdo procesa i albanskog predsjedavanja  SEECP-om, razmotraju se pitanja borbe protiv terorizma kao izazova koji zahtjeva snažan, neposredan i zajednički odgovor svih zemalja Jugoistočne Evrope.

Ministarska diskusija usmjerena je na razvijanje jedinstvenog  pristupa borbi protiv terorizma i podijeljena je na dvije sjednice. Prva sjednica posvećena je fenomenu  stranih boraca , spriječavanju radikalizacije i ilegalnoj trgovini oružjem, municijom i eksplozivom, dok će druga sjednica biti posvećena odgovoru pravosuđa na terorizam, uključujući spriječavanje finansiranja terorizma.

Konferencija se održava u organizaciji  MUP-a i ministarstva pravde Crne Gore, MUP-a Slovenije i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).