Vijesti

Utvrđene izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i Zakona o krivičnom postupku BiH

7.9.2009

03.09.2009. - Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH ispunit će se jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima, odnosno uskladiti legislativa u ovoj oblasti sa rješenjima u zemljama EU.

Podsjećamo, Tim za praćenje i ocjenu primjene krivičnih zakona, kao nadležno tijelo Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, je od 2003. godine prikupljao podatke iz prakse, pratio i analizirao primjenu KZ BiH, te predložio rješenja kojim se uklanjaju uočeni zakonski nedostaci te uvode norme usaglašena sa pravnim standardima najznačajnijih međunarodnih pravnih akata.

Sveobuhvatnim izmjenama i dopunama KZ BiH sistemski će, između ostalog, biti definirana mogućnost oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom te dopunjene odredbe koje se odnose na finansiranje i poticanje terorističkih aktivnosti, vrbovanje za njih, organiziranje terorističkih grupa i trgovinu ljudima.

Izmjenama Zakona o krivičnom postupku uređuje se pitanje raspodjele predmeta ratnih zločina među sudovima u BiH. Naime, Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, predviđa uspostavljanje funkcionalnog mehanizma upravljanja predmetima ratnih zločina, odnosno njihovog raspoređivanja između državnog pravosuđa i pravosuđa entiteta i Brčko distrikta. Na nivou Suda BiH i Tužilaštva BiH predviđena je uspostava centralne evidencije o svim predmetima ratnih zločina u BiH. Najodgovorniji počinioci ratnih zločina prioritetno će se procesuirati pred Sudom BiH uz pomoć usaglašenih kriterija za selekciju predmeta.

Izmjene ZKP-a se odnose i na određivanje obaveznog pritvora nakon izrečene presude na kaznu zatvora od pet godina ili težu. Riječ je o vraćanju u Zakon ranije propisanog rješenja, čime se želi omogućiti efikasniji sudski postupak te spriječiti da lica osuđena na teška krivična djela u vrijeme čekanja izdržavanja kazne počine nova krivična djela ili napuste BiH.

Predložene izmjene i dopune zakona bit će upućene Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatanje u osnovnoj zakonodavnoj proceduri.