Vijesti

Izmjene zakona o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH usvojene u prvom čitanju

17.9.2009

17.09.2009. - Predstavnički dom Parlamenta BiH prihvatio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, kojima se definira mandat stranih sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama BiH. Predloženim izmjenama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija u prelaznom periodu do 31. decembra 2012. godine, u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Međunarodni sudija može učestvovati u radu na započetom predmetu Odjela I Krivičnog odjeljenja samo u slučaju ako je rad na tom predmetu počeo prije stupanja na snagu ovog zakona. Riječ je o pet predmeta u koje su uključene strane sudije.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH bit će omogućeno, između ostalog, produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u Posebnom odjelu za ratne zločine, nakon 31. decembra 2009. godine. Ovaj prelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012. godine. Izmjenama je utvrđeno da međunarodni tužioci ne mogu biti zamjenici glavnog tužioca, niti obavljati dužnost rukovodioca i zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine.