Vijesti

Ministar Čolak na godišnjem sastanku ReSPA-e u Skopju

3.11.2014

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak učestvovao je u petak, 31.10. na 5. sastanku Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) na ministarskom nivou.

Sastanak je održan u Skopju, a zemlja domaćin bila je Republika Makedonija i makedonski ministar informacijskog društva i javne uprave Ivo Ivanovski. Neke od tema sastanka bile su Etika i borba protiv korupcije, Razvoj, konkurentnost i zapošljavanje te Politički dijalog u budućnosti ReSPA-e.

Između ostalog, ministar Čolak je govorio o iskustvima i problemima s kojima se Bosna i Hercegovina susreće kada je riječ o borbi protiv korupcije. Tom prilikom je istaknuo: „Potrebno je unaprijediti sistemski pristup izrade i donošenja planova djelovanja protiv korupcije na nivou institucija Bosne i Hercegovine, kako bi se u cilju osiguranja međusobne suradnje bh institucija i nadležnih tijela za korupciju osigurale pretpostavke za praćenje provedbe planova u ovoj oblasti i doprinijelo uspostavi sistemskog pristupa u prevenciji korupcije u BiH“.

Takođe, ministar je izrazio nadu kako će se nakon nedavno održanih Općih izbora uložiti dodatni napori i napraviti vidljiviji koraci u borbi protiv korupcije.

Inače, Republika Makedonija je predsjedavala Upravnim odborom ReSPA-e tijekom 2013. godine, a predsjedanje je ovom prilikom formalno preuzela Crna Gora. Pored ministara iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sastanku su prisustvale i ministrice iz Republike Srbije i Republike Albanije kao i predstavnici Republike Slovenije i Kosova.