Vijesti

Održan Okrugli stol „Unaprjeđenje radnog zakonodavstva na nivou Bosne Hercegovine“

29.9.2014

U organizaciji Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u petak 26.09.2014. godine održan je okrugli stol na temu „Unaprjeđenje radnog zakonodavstva na nivou Bosne i Hercegovine“. Uvodničari su bili prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Željko Mirjanić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, te Zlatan Širić, upravni inspektor u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine. Okrugli stol je otvorio i u ime ministra pravde pozdravio sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut koji je u uvodnom obraćanju istakao da je ovakav način komunikacije između različitih subjekata koji primjenjuju radno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini najbolji okvir u okviru kojeg se mogu uvidjeti i razmotriti problemi te predložiti eventualna rješenja istih.

U svom uvodnom izlaganju prof. Jasminka Gradaščević-Sijerčić je predstavila postojeće stanje u oblasti zaštite prava iz radnog odnosa zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, te istakla da postoji potreba usklađivanja sistema zaštite. Prof. Željko Mirjanić je analizirao pitanje prestanka radnog odnosa u institucijama Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na ostvarivanje prava iz imovinskog osiguranja, te ukazao na probleme u praksi koji se tiču potrebe usklađivanja ovog zakonodavstva na državnom i entitetskim nivoima, dok se pak inspektor Zlatan Širić osvrnuo na način provođenja nadzora nad primjenom Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

Svi uvodničari su izložili osnovne probleme i dileme koje se javljaju u sistemu radnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, nakon čega je uslijedila kvalitetna i argumentovana diskusija u kojoj su sudjelovali predstavnici organa uprave, pravnih lica koja osnivaju institucije BiH, javnih korporacija, te udruženja i fondacija osnovanih na nivou BiH, a na koje se primjenjuju odgovarajuće odredbe radnog zakonodavstva na nivou BiH.

Nakon okončane diskusije, moderatorica okruglog stola Ines Krtalić, savjetnica ministra, se zahvalila uvodničarima i svim učesnicima, te naglasila da su sve dileme i primjedbe koje su izložene na ovom okruglom stolu evidentirane, te da će se iste uzeti u obzir prilikom eventualnih izmjena i dopuna odgovarajućih zakona, iskazujući svoje zadovoljstvo dobrim odzivom i aktivnošću svih prisutnih u diskusiji.

Inače, ovaj okrugli stol je drugi u nizu tematskih okruglih stolova koje Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ima namjeru organizovati.