Vijesti

Jačanje lokalne demokratije

30.9.2009

30.09.2009.- Predstavnici 14 opština s područja BiH potpisali su s Razvojnim programom UN-a (UNDP) Memorandum o razumijevanju za projekat „Jačanje lokalne demokratije“. Projekat „Jačanje lokalne demokratije“ (LOD) treba da doprinese demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH kroz podršku odabranim opštinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te u stvaranju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga građanima. 

Memorandum su potpisali predstavnici opština koje su prema unaprijed definisanim kriterijima, odabrane za učešće u LOD projektu, a riječ je o opštinama: Banja Luka, Bihać, Bugojno, Doboj, Gračanica, Laktaši, Maglaj, Mrkonjić Grad i Novi Grad Sarajevo.

U fokusu projekta je  uspostava trajnog partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti, podizanjem svijesti o saradnji i podsticanjem održivog dijaloga, te generiraranje jedinstvenih i transparentnih mehanizama za raspodjelu opštinskih sredstava predviđenih za projektne aktivnosti organizacija civilnog društva. Projektom se takođe podstiču organizacije civilnog društva  da profesionaliziraju svoje aktivnosti i usvoje praksu dugoročnog planiranja te djeluju u skladu sa lokalnim potrebama u zajednici.