Vijesti

Održan okrugli stol „Okvirni zakon o zalozima u praksi“

23.9.2014

Vođen idejom dijaloga i njegovim značajem u razvijenim demokratskim društvima, ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je sa svojim saradnicima u ponedjeljak 22.09.2014. godine u Zgradi Parlamentarne skupštine BiH organizovao okrugli stol na temu „Okvirni zakon o zalozima u praksi“.

Na okruglom stolu učestvovali su profesori renomiranih bosanskohercegovačkih univerziteta i to prof. dr. Meliha Povlakić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Radenko Jotanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci. Tom prilikom, osim njihovih analiza, prezentovana je i analiza prof. dr. Duška Medića koji je bio spriječen da prisustvuje manifestaciji. Takođe, bila je ovo prilika za okupljanje brojnih uglednih advokata, sudija općinskih i osnovnih sudova te predstavnika banaka koji su se rado odazvali pozivu i pozitivno ocijenili ovu inicijativu.

U svom pozdravnom govoru, sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut pozdravio je sve prisutne te naglasio značaj učestvovanja svih prisutnih u diskusiji, iako je, kako je istakao, proces donošenja zakona kompleksan postupak i u manje složenoj državi od Bosne i Hercegovine. Manifestaciju je otvorio apelom na sve prisutne da aktivno učestvuju i da to shvate krajnje ozbiljno, jer je moguće da će svojim razmišljanjem dovesti do zakonskih rješenja koja će za nekoliko godina netko drugi ocjenjivati.

Nakon uspješno završene diskusije, zahvalni na odvojenom vremenu i dobrodošlim sugestijama za unaprjeđenje ovog instituta, predstavnik Ministarstva pravde BiH, šef registra zaloga Mijo Katana je naglasio kako je diskusija dobar početak u prevazilaženju problema te da će se organizirati još diskusija na ovu temu kako bi došli do odgovarajućih rješenja.