Vijesti

98. Plenarna sjednica Evropske komisije za demokratiju kroz pravo (Venecijanske komisije)

21.3.2014

Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine prisustvuje 98. Plenarnoj sjednici Evropske komisije za demokratiju kroz pravo (Venecijanske komisije). Plenarna sjednica se održava 21. i 22. 03. u Veneciji.

Zamjenik ministra pravde, kao sudionik u diskusijama Komisije, ispred Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine će se izjasniti na nacrt Mišljenja o nacrtu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Dugogodišnja primjena važećeg Zakona o VSTV-u iz 2004. godine, pored brojnih pozitivnih pomaka ukazala je na potrebu za otklanjanjem uočenih nedostataka i unaprjeđenjem odredbi koje se tiču unutrašnje organizacije VSTV-a, uslove i mandat za vršenje dužnosti i imenovanje sudija i tužilaca, te mnoga druga pitanja vezana za funkcionisanje Vijeća.

U svom obraćanju zamjenik Radulj, između ostalog, je istaknuo: „Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zahvaljuje Venecijanskoj komisiji na dostavljenom Nacrtu mišljenja o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koje će dati doprinos u iznalaženju najpovoljnijih rješenja kojima će se obezbjediti očuvanje nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini.“