Vijesti

Kontinuiran rad na unaprijeđenju pravosudnog sistema tokom 2013.godine

30.12.2013

Tokom 2013.godine Ministarstvo pravde BiH je preduzelo brojne aktivnosti na reformi i stvaranju efikasnijeg i usklađenijeg  pravosudnog sistema BiH, kako kroz stvaranje odgovarajućih zakonskih okvira tako i kroz zaključivanje novih međunarodnih ugovora.

Po prvi put,  u Bosni i Hercegovini i zemljama regije omogućeno je izručenje počinilaca teških krivičnih djela, bez obzira na njihovo državljanstvo, jer je Ministarstvo pravde BiH iniciralo i zaključilo odgovarajuće bilateralne ugovore o izručenju sa zemljama regiona. Ovi ugovori već su u primjeni u odnosu na Republiku Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, a njihovo stupanje na snagu u skoroj budućnosti se očekuje i u odnosu na Republiku Makedoniju i Tursku. Takođe, očekuje se potpisivanje ugovora i sa Republikom Italijom.

Kroz Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa usaglašavaju se nova zakonska rješenja,  usklađena sa najboljim evropskim praksama.  U tom pravcu vrše se izmjene i dopune postojećih zakona, usvajaju odgovarajuće strategije i akcioni planovi i prihvataju najbolje evropske prakse. Tako su između ostalih  u fazi usaglašavanja Zakon o sudovima BiH, Zakon o izmjena i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH i  Zakon o izmjena i dopunama Zakona Visokom sudskom i tužilaškom vijeću BiH kojima se značajno reformišu pravosudne institucije i stvaraju pretpostavke za uspostavu efikasnog, odgovornog i nepristrasnog pravosudnog sistema.

Osim reforme organizacijskih zakona važne aktivnosti preduzimaju se i  na usaglašavanju materijalnih i procesnih zakona u BiH. U cilju poboljšanje efikasnosti i kvaliteta postupka u interesu svih građana u BiH i realizacije njihovih prava, ali i prava potencijalnih ulagača, Ministarstvo pravde BiH je izradilo izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH. Takođe, kontinuirano se radi na usuglašavanje zakonodavstva sa konvencijama koje je ratifikovala BiH a kojim se uvode neka nova rješenja usaglašena sa najznačajnijim međunarodnim pravnim aktima. U ovom pravcu, detaljno se radi na izmjenama i usaglašavanju u krivičnom zakonodavstvu  BiH.

Ministarstvo pravde BiH izradilo je i  izmjene Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, kojima se uvodi efikasniji sistem utvrđivanja sukoba interesa u institucijama BiH, a u proceduru su upućeni i zakoni o  izmjenama i dopunama:  Izbornog zakona BiH, Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera,  Zakona o radu u institucijama BiH, Krivičnog zakona BiH, Zakona o političkim strankama, Zakona o prekršajima BiH, Zakona o Pravobranilaštvu BiH, Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, Zakona o humanitarnim organizacijama, Zakona BiH o pomilovanju….

Od važnijih projekata, posebno treba istaći izgradnju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH, kapitalnu investiciju za koju su u prethodnom periodu urađeni brojni pripremni radovi. Raspisivanjem građevinskog  tendera stvoreni su  svi tehnički  uslovi da realizacija  gradnje počne na proljeće 2014. godine.  Izgradnjom ove ustanove Bosna i Hercegovina će dobiti najsigurniju  i najsavremeniju zatvorsku ustanovu na Balkanu.

Uz sve navedene aktivnosti Ministarstvo pravde BiH svakodnevno provodi i druge aktivnosti predviđene zajedničkim reformskim okvirom za institucije u sektoru pravde u BiH (Strategija za reformu sektora pravde BiH) , a sve u cilju prevladavanja postojećih slabosti i postizanja usaglašenih rješenja svih nadležnih organa o ključnim pitanjima unaprjeđenja pravosuđa.