Vijesti

Javne konsultacije o Zakonu o Tužilaštvu BiH

11.12.2013

Ministarstvo pravde BiH pokrenulo je postupak javnih konsultacija u izradi Nacrta Zakona o Tužilaštvu BiH. Svi zainteresovani građani i pravna lica, kao i javne institucije, mogu učestvovati u izradi pomenutog Nacrta, te svoje primjedbe, sugestije i prijedloge dostaviti putem linka Aktuelni propisi i javne konsultacije.

Cilj donešenja Zakona o Tužilaštvu BiH je usklađivanje sa novim zakonskim odredbama koje previđa Zakon o Sudu BiH. Naime, Zakonom o Sudu BiH osniva se Viši sud Bosne i Hercegovine, ali i mijenja nadležnost i struktura Suda BiH koji će u prvom stepenu suditi u stvarima iz svoje nadležnosti. Radi navedenog, neminovno je uskladiti i Zakon o Tužilaštvu BiH, koje će biti stranka u postupku i pred Sudom BiH i Višim sudom BiH.

Nadalje, analiza važećeg Zakona o Tužilaštvu BiH ukazuje na određene manjkavosti u ovom Zakonu, kao npr. nedostatak  opštih odredbi kojim se uređuje:  pečat, nezavisnost, imunitet, oznake pripadnosti, vršilac dužnosti glavnog tužioca, a pogotovo ocjenjivanje glavnog tužioca, zamjenika glavnog tužioca i tužilaca. U ovom pravcu, predloženim tekstom izvršene su dopune u odnosu na važeći Zakon o Tužilaštvu BiH, s tim što je najveći dio odredbi prenesen iz važećeg Zakona o Tužilaštvu BiH. 

Zakon je pripremljen na principima važećeg Zakona o Tužilaštvu BiH, zakona o tužilaštvima u Brčko distriktu BiH, Republici Srpskoj i u Federaciji Bosne i Hercegovine,. Nadalje, predložena rješenja su usklađena sa potrebama koje proizilaze iz predloženog Zakona o Sudovim Bosne i Hercegovine, pa je data mogućnost da Tužilaštvo BiH ima podružnu kancelariju u Mostaru, odnosno  u sjedištu Višeg suda.