Vijesti

Javne konsultacije o Zakonu o štrajku zaposlenih u institucijama BiH

3.12.2013

Ministarstvo pravde BiH pokrenulo je postupak javnih konsultacija u izradi  Nacrta Zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH. Svi zainteresovani građani i pravna lica, kao i javne institucije, mogu učestvovati u izradi pomenutog Nacrta, te svoje primjedbe, sugestije i prijedloge dostaviti putem linka Aktuelni propisi i javne konsultacije.

Cilj donešenja Zakona  o štrajku zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine jeste regulisanje pitanja prava na štrajk zaposlenih, uz procedure kojim se ovo pravo ostvaruje  i obavezan minimum procesa rada koji mora biti postignut .  Odredbama Zakona takođe se osigurava zaštita prava zaposlenih.

Predloženi Nacrt Zakona  o štrajku zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine rezultat je rada Interresorne radne grupe, koju čine predstavnici Ministarstva pravde BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Agencije za državnu službu BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i predstavnici Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Bosne i Hercegovine. Nakon izrade Zakona, ista radna grupa će pristupiti izradi Nacrta Kolektivnog ugovora o pravima zaposlenih u institucijama BiH.

Socijalni dijalog koji će se biti omogućen ovim propisima,  u duhu je preporuka i konvencija Međunarodne organizacije rada, koje je ratificirala BiH.