Vijesti

Ugovori o pravnoj pomoći sa Republikom Turskom

28.11.2013

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministar pravde Republike Turske Sadullah Ergin potpisali su danas u Sarajevu dva ugovora - Ugovor o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i Ugovor o ekstradiciji između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

 

Nakon potpisivanja, slijedi procedura ratifikacije koja bi trebala biti okončana tokom 2014. godine. Kroz primjenu navedenih ugovora sa sigurnošću će se učiniti efikasnijom borba protiv svih oblika kriminala.

 

Istovremeno sa potpisivanjem ovih ugovora, delegacije Bosne i Hercegovine i Republike Turske će održati pregovore za zaključenje Ugovora o međusobnom priznanju i izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

 

Očekuje se da će zaključivanjem ova tri ugovora između dvije države u potpunosti biti zaokružena međunarodna pravna pomoć, prije svega u krivičnim stvarima što uključuje postupke ekstradicije, transfera osuđenih osoba i transfera krivičnih postupaka.

 

Time će izvršioci krivičnih djela koji se kriju u jednoj od država biti „privedeni pravdi“, bez obzira je li se radilo o izbjegavanju krivičnog gonjenja ili izvršenju izrečene sankcije. Također, zaključenjem spomenutih ugovora znatno će se olakšati pristup pravdi građanima dviju država.