Vijesti

Usvojene izmjene Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine

13.11.2009

13.11.2009.- Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Stupanjem na snagu usvojenih zakonskih izmjena urediće se pitanje raspodjele predmeta ratnih zločina među sudovima u BiH i omogućiti efikasnije provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Podsjećamo, Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koju je prošle godine usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine , predviđa potrebu osiguranja funkcionalnog mehanizma upravljanja predmetima ratnih zločina, odnosno njihovog raspoređivanja  između državnog pravosuđa i pravosuđa entiteta i Brčko distrikta. Na nivou Suda i Tužilaštva BiH biće uspostavljena centralna evidencija o svim predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Najodgovorniji počinioci ratnih zločina prioritetno će se procesuirati pred Sudom BiH, uz pomoć usaglašenih kriterija za selekciju predmeta. Na ovaj način stvaraju se uslovi za efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina, u zadatom vremenskom periodu.

Izmjene se odnose i na određivanje obaveznog pritvora nakon presude na zatvorsku kaznu od pet godina ili više. Riječ je o vraćanju u Zakon ranije propisanog rješenja, čime se želi omogućiti efikasniji sudski postupak te spriječiti da lica osuđena za teška krivična djela, u vrijeme čekanja izdržavanja kazne, počine nova krivična djela ili napuste Bosnu i Hercegovinu.