Vijesti

Na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa

19.11.2013

19.11.2013.- Izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH stupile su na snagu danas, osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine (broj: 89/13).

Nova zakonska rješenja utvrđena su s ciljem usklađivanja postojećeg zakona s međunarodnim standardima, a njima je, između ostalog, predviđeno osnivanje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Utvrđivanje sukoba interesa prenosi se u nadležnost novoosnovane komisije, prateći tako rješenja zemalja iz okruženja.

Komisiju će činiti po tri člana Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te direktor i zamjenici direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Predsjedavajući i najmanje jedna trećina članova Komisije iz svakog od domova biće iz opozicionih stranaka.

Prema izmjenama ovog zakona, sankcije u vezi sa sukobom interesa su obustava isplate dijela neto mjesečne plate, koja može iznositi i do 50 posto neto plate, prijedlog za razrješenje dužnosti i poziv na davanje ostavke.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH dio je paketa zakona koji su usuglasili SDP BiH i SNSD, a koji su podržale ostale stranke vladajuće koalicije.