Vijesti

Usaglašene izmjene ugovora o pravnoj saradnji između ministarstava pravde Bosne i Hercegovine i Republike Srbije

23.11.2009

23.11.2009.-Ekspertni timovi Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Srbije usaglasili su u Beogradu izmjene i dopune međunarodnih ugovora između dvije države, kojima se reguliše priznanje i izvršenje sudskih odluka u krivičnim stvarima, te ukupna međunarodna pravna pomoć u krivičnim i građanskim stvarima.

Usaglašenim izmjenama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, omogućiće se izvršenje kazne zatvora za lica koja nakon osude u jednoj državi, prebjegnu u drugu državu. Riječ je o preko stotinu bjegunaca, koji su na ovaj način pokušali izbjeći izdržavanje zatvorske kazne. Izmjenama Ugovora ukida se princip „dobrovoljnosti“ kod izvršenja krivičnih sankcija, jer je do sada bilo definisano da osuđena lica za izdržavanje kazne u drugoj državi moraju dati svoju saglasnost. Zvanično potpisivanje Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima predviđeno je krajem narednog mjeseca.

Istovremeno, usaglašenim izmjenama i dopunama Ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima biće unaprijeđena ukupna međunarodna pravna pomoć između dvije države. Izmjenama je između ostalog predviđena mogućnost direktnog komuniciranja među organima dvaju država. Tako sudovi u krivičnim postupcima neće više morati čekati izvode iz kaznenih evidencija iz druge države i zbog toga odugovlačiti postupak, već će te izvode moći direktno pribaviti od nadležnog organa druge države. Ovi podaci su se do sada pribavljali na mnogo složeniji način, pa je prihvaćeno rješenje veliki pomak u ovim postupcima.

Ekpertne timove ministarstava predvodili su Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH i Vojkan Simić, pomoćnik ministra Republike Srbije.