Vijesti

Javne konsultacija o Odluci o planiranju, praćenju i izvještavanju

18.11.2013

Ministarstvo pravde BiH pokrenulo je postupak javnih konsultacija u izradi Odluke o planiranju, praćenju i izvještavanju. Svi zainteresovani građani i pravna lica, kao i javne institucije mogu učestvovati u izradi pomenute Odluke, te svoje primjedbe, sugestije i prijedloge dostaviti putem linka Aktuelni propisi i javne konsultacije.

Cilj donošenja ove odluke je uvođenje objedinjenog, naprednog sistema planiranja, praćenja i izvještavanja, koji stvara dobru osnovu za efikasan postupak koordinacije strateškog i operativnog rada, pripremu politika, određivanje prioriteta i dinamike rada institucija BiH. Ovaj sistem osigurava i preduslove za unapređenje kvaliteta propisa i procjenu uticaja, koji se moraju oslanjati na jasne planske dokumente, ciljeve i pokazatelje, kao i mehanizme provođenja i praćenja reformskih i razvojnih inicijativa.

Vrijednosti i metodološka logika kojima se vodio postupak pripreme ove Odluke odnose se na iskustva razvijenih zemalja vezanih za unapređenje efikasnosti, efektivnosti i otvorenosti u radu organa uprave. Bez sistema dugoročnog, srednjoročnog i godišnjeg planiranja rada nije moguće na odgovarajući način uspostaviti prioritete, usmjeriti investicije i stvoriti osnovu za raspodjelu javnih resursa. Takav sistem je potreban i za povlačenje sredstava iz fondova EU i drugih razvojnih partnera, ali i za osiguravanje okvira za druge oblike međunarodne saradnje.

Postupak javnih konsultacija otvoren je od ponedjeljka 18.11.2013. godine do ponedjeljka 09.12.2013. godine.