Vijesti

Otvoren proces javnih konsultacija o Zakonu o političkim strankama

4.11.2013

Ministarstvo pravde BiH pokrenulo je proces javnih konsultacija u izradi Prijedloga Zakona o političkim strankama u Bosni i Hercegovini. Svi zainteresovani građani i pravna lica, kao i javne institucije mogu učestvovati u izradi pomenutog zakona, te svoje komentare, prijedloge i sugestije dostaviti putem linka Aktuelni propisi i javne konsultacije.

Cilj donošenja Zakona je uređivanje načina ostvarivanja slobode političkog organizovanja i djelovanja građana putem političkih stranaka. Zakonom se propisuju: pojam, uslovi, način osnivanja i pravni položaj političkih stranaka, organizovanje, registracija, udruživanje i prestanak rada te druga pitanja značajna za rad stranaka.

Donošenje Zakona o političkim strankama u Bosni i Hercegovini pokreće se zbog činjenici da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u okviru razmatranja izvještaja Centralne izborne komisije BiH za 2011. godinu, konstatovala potrebu za odgovarajućom zakonodavnom reformom, odnosno reformom koja bi doprinijela jačanju demokratskih izbora i većem povjerenju javnosti u izabranu vlast.

Proces javnih konzultacija otvoren je 21 dan odnosno do ponedjeljka 25.11.2013. godine.