Vijesti

Okrugli sto o unaprjeđenju javnih konsultacija

29.10.2013

U okviru projekta "Jačanje kapaciteta institucija vlasti za uključivanje u dijalog sa civilnim društvom pri utvrđivanju politika u BiH", danas je u Sarajevu održan okrugli sto pod nazivom“Kako unaprijediti provođenje Pravila o konsultacijama u izradi pravnih propisa u BiH”. Skup je organizovan kako bi se razmotrili ključni izazovi u provođenju Pravila, uočile poteškoće sa kojima se susreću ministarstva pri ostvarivanju konsultacija sa javnošću, te utvrdili načini unaprjeđenja ovog procesa.

Ministarstvo pravde BiH, kao primjer ministarstva koje uspješno provodi javne konsultacije, predstavilo je svoja iskustva, mehanizme i značaj ostvarivanja ovog procesa. Pomoćnik ministra pravde BiH Niko Grubešić pojasnio je da se prilikom pripreme nekog dokumenta ili propisa, kao instrumenta politike u određenoj oblasti, konsultacije provode najprije s drugim institucijama BiH, a nakon toga sa građanima, nevladinim sektorom, odnosno stručnom i profesionalnom zajednicom. Cilj je iznalaženje optimalnih rješenja za različite propise a sve u funkciji kreiranja zakona provodivih u praksi i unaprjeđenja stanja u različitim oblastima.

Transparentan pristup donošenju javnih politika i učestovovanje građana u tom procesu predstavlja jedan od političkih kriterijuma za pristup BiH Evropskoj uniji. 

Projekat je finansijski podržan od strane  Evropske unije, kroz Instrument pretpristupne pomoći.