Vijesti

Ministar pravde BiH na otvaranju ReSPA studije

8.10.2013

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak prisustvovao je danas u Sarajevu otvaranju Regionalne komparativne studije o deklaracijama o Prihodima i imovini u praksi u zemljama Zapadnog Balkana koju je pokrenula Regionalna škola za javnu upravu – ReSPA.

Ova studija je vrlo važna za sve zemlje članice ReSPA-e (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo), jer im omogućava stalno pronalaženje novih načina da poboljšaju sisteme državne administracije stvaranjem i korištenjem korisnih mehanizama za provjeru informacija prijavljenih od strane državnih službenika. Isto tako, primjena novih vještina i tehnike na svim nivoima podstiče transparentnost i etiku kao i integritet u radu jave uprave.

U svom obraćanju ministar Čolak je istakao kako su ReSPA i njeni eksperti napravili odličan posao na izradi ove studije iskazujući uvjerenje kako će identifikacija dobrih praksi iz oblasti deklaracija o prihodima i imovini dalje proširiti određivanje i prepoznavanje standarda transparentnosti javnih institucija regije.

„Vjerujem kako je ReSPA u dobroj poziciji da i dalje promoviše nalaze i zaključke studije i pruži dobru osnovu za raspravu i podizanje svijesti o deklaracijama o prihodima i imovini, kao i o etici i integritetu u cjelini – u regiji Zapadnog Balkana“ poručio je ministar Čolak.

Otvaranju ove studije, između ostalih, prisustvovali su i direktor Agencije za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini Sead Lisak, predstavnik Evropske komisije DG za proširenje, brojni ambasadori i ostali uvaženi zvaničnici.