Vijesti

Potpisan ugovor o izručenju između BiH i Srbije

5.9.2013

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i Ministar pravde Republike Srbije Nikola Selaković potpisali su danas u Beogradu Ugovor o izručenju, kojim se uređuje postupak i uslovi za izručenje osumnjičenih, optuženih i osuđenih osoba iz jedne u drugu državu.

Ovim ugovorom prvi put će biti omogućeno izručenje vlastitih državljana. Riječ je o krivičnim djelima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, kao i drugim oblicima teških krivičnih djela, za koje je propisana kazna od pet ili više godina zatvora. Pri tome se odredbe ugovora ne odnose na izručenje vlastitih državljana za krivična djela ratnih zločina ili drugih dijela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava.

Važno je napomenuti da vremensko važenje ugovora počinje od dana potpisivanja, odnosno da će na osnovu ovog ugovora moći biti izručena samo one osobe koje navedena krivična djela počine nakon njegovog zaključenja.

Potpisivanje ugovora doprinijeće ukupnoj borbi protiv svih oblika kriminala, te će se ubuduće počinioci svih krivičnih dijela, posebno oni koji naprave prebjeg iz jedne u drugu državu, mnogo lakše „privoditi pravdi“. Ministri su se složili da su zaključivanjem današnjeg ugovora, uz već važeće ugovore i potpisane konvencije, u potpunosti uređeni krivičnopravni odnosi dvije zemlje.

Slični ugovori već su potpisani između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.