Vijesti

Strukturirani dijalog o pravosuđu

11.7.2013

Tematska sjednica strukturiranog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU biće održana 12. jula u Briselu. Riječ je o jednodnevnom, tematskom sastanku koji će prije svega biti fokusiran na Nacrt zakona o sudovima BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Novi zakon o sudovima predviđa formiranje višeg suda, kao instance koja bi odlučivala u drugostepenim postupcima po žalbama na presude Suda BiH. Nacrt Zakona o sudovima BiH objedinjuje sudove na državnom nivou (s izuzetkom Ustavnog suda BiH), a u skladu sa ranijom preporukom Venecijanske komisije da se sudovi na državnom nivou trebaju tretirati jednim, a ne sa dva odvojena zakona.

Zakon je u potpunosti usaglašen sa zakonima o sudovima u Republici Srpskoj , Federaciji BiH i Brčko distriktu. U usvojenom mišljenju Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o sudovima BiH takođe se navodi da je zakon pripremljen sa dovoljnim brojem uključenih aktera. Uz provedene široke konsultacije pribavljeno je i mišljenje Vijeća Evrope a razmotrene su i prihvaćene sve opravdane sugestije profesionalne zajednice, VSTV-a i Suda BiH. 

Takođe, pripremljena je i radna verzija Zakona o VSTV-u. Radna grupa za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u je na osnovu rasprave TAIEX seminara, prijedloga za izmjene i dopune Zakona o VSTV-u koji je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, prijedloga koje je dostavila Socijaldemokratska partija BiH, te analizom važećeg propisa u pravcu otklanjanja uočenih nedostataka,  pripremila radnu verziju nacrta zakona i pokušala riješiti sporna pitanja koja se tiču postupka izbora članova VSTS-a, brojnosti ,  sastava  i mandata članova Vijeća i odgovornosti članova VSTV-a.

U narednom periodu uslijediće javne konsultacije i pribavljanje potrebnih mišljenja, posebno mišljenja Venecijanske komisije, nakon čega će i ovaj Nacrt zakona biti dostavljen u proceduru usvajanja.