Vijesti

Venecijanska komisija usvojila mišljenje o Nacrtu zakona o sudovima BiH

17.6.2013

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj učestvovao je na sesiji  Venecijanske komisija Vijeća Evrope održanoj 14. i 15. juna u Veneciji.  Komisija je usvojila je mišljenje o Nacrtu Zakona o sudovima BiH, a nakon što je Ministarstvo pravde BiH  zakon uputilo na mišljenje.

Venecijanska komisija je dala pozitivno mišljenje na činjenicu da se nacrtom novog  Zakona o sudovima BiH predviđa formiranje višeg suda, kao instance  koja bi odlučivala u drugostepenim postupcima po žalbama na presude Suda BiH. U mišljenju se navodi da „Venecijanska komisija razumije da će Sud BiH nastaviti da funkcionira u okviru sadašnje strukture i sastava, te u mjeri prvostepenog odlučivanja.“

Nacrt Zakona o sudovima BiH objedinjuje sudove na državnom nivou (s izuzetkom Ustavnog suda BiH), a u skladu sa ranijom preporukom Venecijanske komisije da se sudovi na državnom nivou trebaju tretirati jednim, a ne sa dva odvojena zakona.  „U cjelini, potrebno je nastojati da nacrt Zakona o  sudovima BiH bude u skladu sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH“, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije.