Vijesti

Utvrđene izmjene Izbornog zakona BiH

28.2.2013

Vijeće ministara BiH je većinom glasova utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se pojedine odredbe ovog zakona usklađuju s odlukom Ustavnog suda BiH u dijelu koji se odnosi na nazive općina u Republici Srpskoj i pitanje izbora u Mostaru.

Izmjenama Zakona definirano je i da će se svi glasački listići brojati na biračkim mjestima, osim glasačkih listića birača koji su glasali poštom, u odsutnosti, kao i nepotvrđenih glasačkih listića. Unutar Glavnog centra i dalje će se brojati glasački listići po zahtjevu općinske izborne komisije, ovjerene političke stranke, koalicije, nezavisnog kandidata ili liste nezavisnih kandidata. Institut zaštite izbornog prava osiguran je putem prava na žalbu u svim fazama izbornog procesa, uključujući i pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda Bosne Hercegovine na rezultate izbora, kao i kroz zahtjev za ponovnim brojanjem glasačkih listića.

Prema izmjenama Zakona, mandati koje lista dobije raspodjeljuju se među kandidatima s liste prema njihovom redoslijedu na listi.

Prijedlogom ovog zakona definirano je da će se 35 vijećnika birati na neposrednim i tajnim izborima na cijelom području Grada Mostara. Svaki od konstitutivnih naroda mora imati u Gradskom vijeću najmanje četiri svoja predstavnika, a «ostali» u Gradskom vijeću moraju biti zastupljeni s najmanje jednim predstavnikom.

Ministarstvo pravde dostavit će ovaj zakonski prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.