Vijesti

Potpisivanje ugovora između Bosne i Hercegovine i Crne Gore

8.7.2010

08.07.2010. - Ministar pravde Bosne i Hercegovine, gospodin Bariša Čolak i ministar pravde Crne Gore, gospodin Miraš Radović potpisat će, u Sarajevu, dana 09.07.2010. godine, Ugovor između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i Ugovor između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Ugovorom između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima države se obavezuju na pružanje međusobne pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, garanciju jednakih prava i slobodan pristup sudovima državljana dvije države ugovornice, a Ugovorom između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima države se obvezuju da će prema zamolnici nadležnog organa države moliteljice, a u skladu sa uslovima utvrđenim Ugovorom, međusobno izvršavati sudske odluke u krivičnim stvarima, koje je donio sud jedne države ugovornice, protiv državljana druge države ugovornice, ili protiv osobe koja na njenom teritoriju ima stalno prebivalište.

Potpisivanjem navedenih ugovora trebala bi se unaprijediti ukupna međunarodna pravna pomoć i ojačati saradnja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.