Vijesti

Sastanak radne grupe za izradu zakona o štrajku

15.4.2013

Prvi sastanak interresorne radne grupe za izradu Nacrta Zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH održan je danas u Sarajevu. Ovim zakonom biće regulisano pitanje prava na štrajk, procedure kojim se ovo pravo ostvaruje kao i obavezan minimum procesa rada koji mora biti postignut u institucijama. 

Sastanku su prisustvovali  članovi radne grupe iz institucija BiH na čelu sa zamjenikom ministra pravde Srđanom Raduljom i predstavnici Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH. Zamjenik ministra pravde je podsjetio da je prošle godine potpisan Protokol izmeđuVijeća ministara BiH i Samostalnog reprezentativnog sindikata kojim su regulisana brojna pitanja. „Sada je na red došlo formiranje radne grupe i izrada zakona o štrajku, što će nadamo se biti brzo završeno. Nakon toga, ista radna grupa će pristupiti izradi nacrta kolektivnog ugovora o pravima zaposlenih u institucijama BiH“, istakao je zamjenik ministra pravde.

Predsjednik Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH Juro Bilić je kazao da je ovo dokaz da je ispoštovano sve što su dogovarali i što su potpisali sa Vijećem ministara BiH. „Ovo je konačno dokaz da idemo dalje, da smo konačno u istoriji sindikata došli do faze da razgovaramo o zakonu o štrajku kojeg do sada nismo imali u kolektivnom ugovoru. Ako to uspijemo riješiti na pravi način, dobićemo uporište za ostvarivanje naših daljnjih prava“, istakao je Bilić.      

Socijalni dijalog koji će se voditi u narednom periodu  u duhu je preporuka i konvencija Međunarodne organizacije rada koje je ratificirala BiH.