Vijesti

Utvrđene izmjene zakona o izvršenju krivičnih sankcija

3.4.2013

Vijeće ministara BiH  utvrdilo je na 44. sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera radi njegovog usklađivanja s međunarodnim standardima i preporukama Vijeća Evrope.

Prijedlogom zakona definirana je obaveza zavoda ili drugih institucija u kojim se izvršavaju mjere pritvora ili izdržavaju krivične sankcije da dostavljaju mjesečne i periodične izvještaje Ministarstvu pravde kako bi se unaprijedila međusobna saradnja, poboljšalo informiranje i prikupljanje relevantnih podataka o broju pritvorenika i zatvorenika, ostvarivanje zajamčenih prava, korištenje pogodnosti te disciplinskim procedurama i drugim važnim pitanjima u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunama Zakona koje će Ministarstvo pravde uputiti u parlamentarnu proceduru uvodi se specijalizirana stručna obuka za određeni broj zavodskih službenika koji će raditi sa stranim zatvorenicima s ciljem boljeg razumijevanja i pružanja pomoći za uspješnije rješavanje njihovih problema.