Vijesti

Javna rasprava o Zakonu o parničnom postupku

27.3.2013

27.03.-Danas je održana Javna rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH koju je organizovala Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ministar pravde BiH Bariša Čolak, naglasio je potrebu usvajanja navedenih izmjena, obrazloživši da je cilj izmjena zakona poboljšanje efikasnosti i kvaliteta postupka u interesu svih građana u BiH i realizacije njihovih prava, ali i prava potencijalnih ulagača.

Usvajanja izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH proizlazi, između ostaloga, i iz Odluke Ustavnog suda BiH, kojom se Parlamentarnoj skupštini BiH nalaže da uskladi Zakon o parničnom postupku pred Sudom BiH u pogledu delegacije nadležnosti s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.  Ministar Čolak je istakao da su izmjene i dopune u potpunosti usaglašene u sva četiri zakona o parničnom postupku, osim u dijelu u kojem se Zakon o parničnom postupku pred Sudom BiH razlikuje od entitetskih zakona. Misija OSCE-a je, u saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH provela projekt pod nazivom "Ocjena zakona o parničnom postupku u BiH". U toku procjene zakona iznesen je veći broj primjedbi i sugestija koje se ugrađene u tekst sva četiri zakona o parničnom postupku u BiH. S ciljem usklađenog pristupa na iznalaženju najboljih rješenja, formirana je radna grupa sastavljena od predstavnika Ministarstva pravde BiH, entitetskih ministarstava pravde i Pravosudne komisije Distrikta Brčko, koja je razmotrila sve primjedbe i sugestije te odlučila o prihvatljivosti pojedinih prijedloga.

Tehničku podršku radu radne grupe pružila je Misija OSCE-a u BiH, između ostalog i angažovanjem eksperata konsultanata, uglavnom sudija vrhovnih sudova  i profesora prava.