Vijesti

Promocija vladavine zakona i sigurnosti

22.3.2013

22.03.2013.- Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj, sastao se danas sa izvršnim direktorom UN ureda za droge i kriminal Jurijem Fedotovim, u cilju razmatranja ključnih pitanja provođenja Regionalnog programa za promociju vladavine zakona i sugurnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Izvršni direktor UN-a za droge i kriminal posebno je pozdravio napredak koji je Bosna i Hercegovina napravila omogućavanjem izručenja vlastitih državljana koji su počinili krivična djela, odnosno potpisivanjem ugovora o ekstradiciji sa državama regiona.

Predstavnicima UN-a predočeni su svi važniji aspekti provođenja međunarodnih preporuka u oblasti krivičnog zakonodstva Bosne i Hercegovine, sa posebnim akcentom na borbu protiv korupcije i provođenju Konvencije UN-a. „Zakonodavstvo Bosne i Hercegovine je u najvećoj mjeri usklađeno sa međunarodnim instrumentima iz ove oblasti“, istakao je zamjenik ministra pravde, dodajući da „nadležne institucije kontinuirano vrše analizu i pripremaju izvještaj o provođenju Konvencije UN-a.

 

Ured Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) je jedna od najvažnijih i najvećih organizacija Ujedinjenih naroda i globalni je lider u borbi protiv ilegalne trgovine drogom i međunarodnog kriminala.