Vijesti

Borba protiv korupcije u skladu sa Konvencijom UN-a

15.3.2013

14.03.2013. -Nivo usklađenosti bosanskohercegovačkog zakonodavstva sa Konvencijom UN-a protiv korupcije i izvještavanje o njenom provođenju, bila je glavna tema radionice koju su u Sarajevu organizovali Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH, uz podršku projekta „Podrška Evropske unije u oblasti provođenja zakona“.

Institucije nadležne za unaprijeđenje zakonodavstva u oblasti spriječvanja korupcije, dužne su izvršiti analizu usklađenosti sa Konvencijom i sačiniti konačni izvještaj o njenoj implementaciji. Konvencija o borbi protiv korupcije, između ostalog reguliše pitanja inkrimanacije i uzajamne pravne pomoći. „Sveobuhvatni elementi konvencije već su uključeni u naše zakonodavstvo u skladu sa dokumentima UN-a i Vijaća Evrope“ istakao je zamjenik ministra pravde Srđan Radulj, naglasivši da su potrebni institucionalni okviri za borbu protv korupcije stvoreni i zaključivanjem bilateralnih ugovora o izručenju sa državama regiona. Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u potpunosti je usklađen sa Konvencijom UN-a.

Nadležne institucije su zadužene da u naredna tri mjeseca izvrše analizu usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa navedenom konvencijom, u cilju izrade konačnog izvještaja. Vijeće ministara je na 41. Sjednici održanoj 7.marta 2013.godine, usvojilo informaciju Ministarstva pravde BiH o projekciji aktivnosti proisteklih iz Konvencije UN-a za borbu protiv korupcije.