Vijesti

Ugovor o izručenju vlastitih državljana između BiH i Makedonije

12.3.2013

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministar pravde Republike Makedonije Blerim Bexheti potpisali su danas u Skoplju Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o izručenju, Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima te Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Potpisivanjem Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o izručenju, prvi put se omogućava ekstradicija vlastitih državljana za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, te druge oblike teških krivičnih djela. Ugovor ne predviđa izručenja vlastitih državljana za krivična djela ratnih zločina ili drugih djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, niti djela počinjena prije zaključenja Ugovora. Ugovor o izručenju već je potpisan sa Hrvatskom i Crnom Gorom a uskoro će biti zaključen i sa Republikom Srbijom.

Ugovorima o izmjenama i dopunama Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima te o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima unaprjeđuje se ukupna međunarodna pravna pomoć između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, a istima su predviđene značajne izmjene koje bi trebale doprinijeti bržem rješavanju krivičnih postupaka.

Ugovorima su predviđene: mogućnost neposredne komunikacije kod pružanja pravne pomoći u upravnim stvarima i dostavljanja poziva za ostavinsku raspravu ili uzimanja nasljedničke izjave u ostavinskom postupku; mogućnost direktne komunikacije organa nadležnih za vođenje krivične evidencije u postupcima pribavljanja izvoda iz krivične evidencije; mogućnost formiranja zajedničkih istražnih timova. Predviđeni su i kriteriji na osnovu kojih se ustupa krivično gonjenje, a među prioritetnim kriterijima je mogućnost osiguranja prisustva okrivljenog; mogućnost privremenog pritvaranja prije podnošenja zamolnice; mogućnosti upisa ličnih stanja državljana u odgovarajuće matične knjige, bez provođenja postupka priznavanja sudskih odluka. Takođe je omogućeno izvršavanje sudskih odluka u krivičnim stvarima koje je donio sud jedne države ugovornice protiv državljana druge države ugovornice, ili protiv osobe koja na njenom teritoriju ima stalno prebivalište, i bez saglasnosti osuđene osobe, što do sada nije bio slučaj.