Vijesti

Izgradnja državnog zatvora

17.1.2013

17.1.2013. - Projekt izgradnje Državnog zatvora jedan je od značajnijih projekata čijoj je realizaciji Bosna i Hercegovina pristupila u posljednjih deset godina. Važnost realizacije ovog projekta treba promatrati u kontekstu reforme pravosudnog sistema BiH, što uključuje i reformu sistema izvršenja krivičnih sankcija, a posebice u kontekstu prilagođavanja domaćeg pravosudnog sistema najboljim evropskim praksama, što je obaveza BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Bosna i Hercegovina je 2011. godine ratificirala Okvirni finansijski sporazum između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH („Sl. glasnik BiH“ - Međunarodni ugovori, broj 6/11), čime je preuzela određena prava i obaveze. U skladu sa time, kredit Razvojne banke glavni je izvor financiranja.

Kako se konstantno pojavljuju špekulacije oko rasta troškova izgradnje Državnog zatvora, nužno je razjasniti nejasnoće koje su u zadnje vrijeme sve češće. Naime, već duži vremenski period postoji potreba za izgradnjom zatvora, pa se pristupilo izradi projekta i procjeni visine sredstava potrebnih za realizaciju istog. Prvobitnim projektom procijenjeno je da bi troškovi izgradnje zatvora trebali iznositi oko 30 miliona KM. Međutim, nakon analize takav projekt je odbačen, s obzirom da nije zadovoljavao evropske standarde, što je bio jedan od uslova za dobijanje kredita.

S obzirom da BiH nije u mogućnosti finansirati ovakav projekt iz budžetskih sredstava, pristupilo se izradi projekta koji će biti usuglašen sa Evropskim zatvorskim pravilima, kako bi se mogao zatražiti i dobiti odgovarajući kredit. Troškovi gradnje prema novom projektu, koji je usuglašen sa Evropskim zatvorskim pravilima, procijenjeni su na oko 77 miliona KM, ali treba istaći da se ne radi o porastu troškova izgradnje istog objekta, nego o izgradnji potpuno novog projekta u koji su sada uključeni troškovi izgradnje pristupnog puta, izgradnja bezbjedonosnih sistema visokog nivoae, normalizacije zatvorskog života, pojačanih mjera energetske efikasnosti kao i drugi troškovi koji su nužni za izgradnju objekta visoke bezbjedonosti.

Jedna od obaveza koju je BiH preuzela potpisivanjem finansijskog sporazuma, a Ministarstvo pravde BiH izvršava je i uspostava i funkcioniranje Jedinice za implementaciju projekta. Ministarstvo u saradnji s donatorima i kreditorom, koji temeljito prate ovaj projekt i koji su dosta strogi u zahtjevima za osiguranje potrebnih standarda transparentnosti i učinkovitosti, prati rad Jedinice, kako izravno, tako i posredstvom Upravnog odbora i Nadzornog odbora. Na čelu Jedinice je Zoran Bašić, a njegov rad, kao i rad Jedinice u cjelini, nadziru Upravni odbor i Nadzorni odbor koje čine predstavnici državnog ministarstva pravde te finansija i trezora, kao i entitetskih ministarstava pravde imenovanih od strane Vijeća ministara. Nadzorni odbor prvenstveno prati korištenje finansijskih sredstava.

Istina je da je od uspostavljanja Jedinice do danas bilo kadrovskih promjena i pomjeranja izvršitelja u Jedinici, što je posljedica ne samo težine i složenosti projekta, nego i ličnih razloga. No, Jedinica mora biti brzo, efikasno i operativno tijelo od kojeg se očekuje realizacija konkretnih zadataka u ostavljenim rokovima. Stoga je promjena izvršitelja prvenstveno jedan od pokazatelja operativnosti Jedinice, gdje se naglasak stavlja na potrebe i obaveze iz projekta.

Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je 14.01.2013. godine u „Sl. glasniku BiH“, broj 3/13, objavljen poziv za pretkvalifikaciju za nadzor nad izvođenjem građevinskih radova, a ovu objavu prati i objava u lokalnim novinama te službenom glasilu Evropske unije. Objava glavnog tendera za izvođenje radova slijedi odmah po dobijanju građevinske dozvole koju očekujemo svaki dan.

Važno je naglasiti da je, pored predanosti domaćih vlasti na svim nivoima, od državne do lokalne, jednako bitna i podrška međunarodnih donatora i kreditora, kao i tehnička pomoć finansirana od strane istih. Također, Ministarstvo pravde BiH i dalje će nastaviti predano raditi s ciljem uspješne realizacije ovog značajnog projekta.