Vijesti

Međunarodni ugovori iz oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između BiH i NR Kine

19.12.2012

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak trenutno je u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini. Razlog ove posjete je potpisivanje tri izuzetno važna međunarodna ugovora iz oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između Bosne i Hercegovine i NR Kine.

Naime, radi se o ugovorima koji regulišu pitanje pravne pomoći između dvije države u krivičnim stvarima, u građanskim i trgovačkim stvarima i o ekstradiciji. Predmetnim ugovorima će, po prvi put, biti pravno regulirana pravna pomoć, kao i postupak i način pružanja te pomoći između dvije države.

Potpisani ugovori će omogućiti da svako lice koje se zatekne u ovim državama, a protiv nje se vodi krivični postupak u jednoj od država, bude procesuirana. Također, ugovori će omogućiti i da, ukoliko jedna od država ne može izručiti određeno lice drugoj državi, radi procesuiranja ili izvršenja kazne, ta država ustupi krivično gonjenje ili preuzme izvršenje kazne.

Istovremeno će između BiH i NR Kine kroz ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima biti pravno uređeni odnosi u ovoj oblasti, kako u pogledu pravne pomoći u pribavljanju dokaza, tako i kroz priznanje i izvršenje stranih sudskih presuda. 

Zaključenjem ovoga ugovora svakako će se unaprijediti pravna pomoć između dvije države. Nakon potpisivanja ugovora, u skladu sa Zakonom o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, slijedi postupak ratifikacije navedenih ugovora, te će isti, nakon razmjena nota, stupiti na pravnu snagu. 

Važno je naglasiti kako će se ministar Čolak tijekom službenog posjeta sastati s nizom visokih funkcionera NR Kine, a to su: ministar pravde Wu Aiying, ministar javne sigurnosti Meng Jianzhu, ministar vanjskih poslova Yang Jiechi, glavni tužilac Vrhovnog narodnog tužilaštva Cao Jianming te direktor Ureda za zakonodavne poslove Državnog vijeća Song Dahan.

Inače, Bosna i Hercegovina je jedina država iz regije koja je zaključila ovakve ugovore sa NR Kinom i na neki način otvorila put ostalim državama regije za zaključenje ovakvih i sličnih ugovora.