Vijesti

Ugovor o transferu osuđenih lica između Bosne i Hercegovine i Republike Indije

13.12.2012

Ugovor o transferu osuđenih lica između Bosne i Hercegovine i Republike Indije, naziv je ugovora koji je danas (13.12.2012. godine) potpisan u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ugovor su potpisali u ime Bosne i Hercegovine Bariša Čolak, ministar pravde BiH i u ime Republike Indije, NJ.E. Gauri Shankar Gupta, ambasador Republike Indije u Budimpešti.

Suština ugovora sastoji se u tome da lica osuđena u jednoj državi, a imaju državljanstvo druge države mogu izdržavati kaznu u državi svog državljanstva. Ugovorom su propisani uslovi pod kojima osuđeni mogu izdržavati kaznu u državi svog državljanstva. Transfer se vrši po zahtjevu osuđena lica, što znači da je potrebna njegova volja da kaznu ili ostatak kazne izdržava u državi svog državljanstva.

Od ove pogodnosti su izuzeta lica koja su osuđene na kaznu zatvora manju od šest mjeseci, što je i logično jer postupak samog transfera je pravno složen i traje duži vremenski period, a i zbog udaljenosti teritorija dvije države prouzrokuje i značajne finansijske troškove (troškovi prevoza osuđenog i njegove pratnje). U suštini, ovakvo rješenje je preuzeto iz Evropske konvencije o transferu osuđenih lica.

Zaključenjem današnjeg ugovora unaprijedit će se pravna pomoć između dvije države, posebno kada se ima u vidu da su Bosna i Hercegovina i Republika Indija već zaključile Ugovor o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Važno je istaknuti da je BiH jedina država regije koja je zaključila ovakve ugovore sa Republikom Indijom i na neki način otvorila put ostalim državama iz regije za zaključenje sličnih ugovora.