Vijesti

Sastanak Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu

11.12.2012

U Sarajevu je danas,11.12.2012. godine, ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak službeno otvorio treći sastanak Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) na ministarskom nivou.  

Cilj ovog sastanka je mjerenje rezultata dosadašnje reforme javne uprave i evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, a sastanak ministara u čijoj su nadležnosti državna administracija i javna uprava uspostavlja platformu po kojoj će se ministri iz regije sastajati na godišnjem nivou.

Reforma javne uprave, uz EU integracije, najvažniji je proces za administraciju, a ova dva procesa smatraju se prioritetima vlada država Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući današnje konferencije, ministar Bariša Čolak u svom uvodnom obraćanju govorio je o važnosti uloge ReSPA-e kao međunarodne organizacije i značajnim uspjesima koje je ista postigla kroz brojne aktivnosti.

Istaknuo je kako ReSPA svojim aktivnostima pomaže unapređenje regionalne saradnje u području javne uprave između zemalja članica, s naglaskom na jačanju ljudskih potencijala u javnoj upravi kao i prilagođavanju upravnih struktura svojih članica na putu prema Evropskoj uniji, s ciljem dostizanja standarda Evropskog upravnog prostora.