Vijesti

Ugovor o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

28.11.2012

Bariša Čolak, ministar pravde Bosne i Hercegovine i Orsat Miljenić, ministar pravosuđa Republike Hrvatske potpisali su u srijedu 28.11.2012. godine, u pauzi Konferencije o reformi pravosuđa i osnaživanju žrtava zločina u Zagrebu, Ugovor o izručenju kojim se uređuje postupak i uvjeti za izručenje osumnjičenih, optuženih i osuđenih osoba iz jedne u drugu državu.

Ugovor se počinje primjenjivati nakon dana potpisivanja, a odnosi se na kaznena djela počinjena po potpisivanju Ugovora.

Po prvi put ovim se Ugovorom omogućuje i izručenje vlastitih državljana za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca, kao i drugih oblika teških kaznenih djela. Ugovor ne predviđa izručenje za kaznena djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom (ratni zločin), međutim državama potpisnicama i dalje ostaje mogućnost ustupanja kaznenog gonjenja, kako je predviđeno Sporazumom između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

'Ni s jednom od država u susjedstvu BiH nije potpisala sporazum o izručenju za kaznena djela ratnih zločina. Za to postoje drugi instrumenti i sporazumi', izjavio je ministar Čolak. Također, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog Ugovora sa RH ističući kako je provođenje istog sada na nositeljima pravosudnih funkcija dviju država.

Nakon što je Ugovor o izručenju nedavno potpisan sa Crnom Gorom, sada i sa Republikom Hrvatskom, očekuje se potpisivanje istog i sa Republikom Srbijom i Republikom Makedonijom, čime će se dodatno poboljšati borba protiv organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca, kao i drugih oblika teških kaznenih djela u Jugoistočnoj Europi.