Vijesti

Ugovor o ekstradiciji između Bosne i Hercegovine i Crne Gore

15.11.2012

 

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministar pravde i ljudskih prava Crne Gore Duško Marković potpisali su danas (15.11.2012.god.) u Podgorici Ugovor o ekstradiciji kojim se uređuje postupak i uslovi za ekstradiciju osumnjičenih, optuženih i osuđenih lica iz jedne u drugu državu.

Ovim Ugovorom se po prvi put omogućuje i ekstradicija vlastitih državljana za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, kao i drugih oblika teških krivičnih djela. Ugovor ne predviđa ekstradicija za krivična djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom (ratni zločin), s tim da državama potpisnicama i dalje ostaje mogućnost ustupanja krivičnog gonjenja, predviđeno Ugovorom o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

Ugovor će se početi primjenjivati nakon dana potpisivanja, a odnosit će se na krivična djela počinjena po potpisivanju Ugovora.

Prilikom potpisivanja Ugovora oba ministra su se složila da je njegovim potpisivanjem zaokruženo pitanje regulative pravne pomoći u krivičnim stvarima i stvoren osnov za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala koji će počiniocima krivičnih djela onemogućiti bježanje od pravde u zemlju čiji su državljani.

Provođenje Ugovora sada je na nosiocima pravosudnih funkcija dvije države, s tim što će, prema izjavama ministara Čolaka i Markovića, dva ministarstva dati punu pomoć za unapređenje saradnje pravosudnih organa te iste pozivaju da iskoriste prednosti potpisanih ugovora.

S obzirom na prednosti koje potpisani Ugovor pruža u borbi protiv najtežih oblika kriminala ministar Čolak je izjavio da u skoroj budućnosti očekuje potpisivanje ugovora o ekstradiciji i sa Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Republikom Makedonijom.

Ministar je istaknuo značaj bržeg pristupa Evropskoj uniji koji podrazumijeva veći angažman na prostoru Jugoistočne Evrope za stvaranje efikasnog pravnog ambijenta koji će poboljšati borbu protiv svih oblika kriminala na ovim prostorima. Poručio je također da će se potpisivanjem ovog Ugovora dodatno unaprijediti saradnja i dobrosusjedski odnosi između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.