Vijesti

Forum ministara pravde i unutrašnjih poslova EU-Zapadni Balkan

6.11.2012

U Tirani je 5. i 6. 11. 2012. godine održan Forum ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana. Forum je organizovan od strane Evropske unije, Sekretarijata Evropskog vijeća i Vlade Cipra, kao predsjedavajućeg Evropskom unijom.

U radu Foruma, pored ministara pravde i unutrašnjih poslova sudjelovali su Cecilia Malström, komesarka za pravdu i unutrašnje poslove Evropske komisije, Sali Berisha, premijer Vlade Republike Albanije, te predstavnici osam specijaliziranih međunarodnih organizacija (Europol, Eurojust, Eulex, Frontex, RCC, Merri i dr.)

Delegaciju Bosne i Hercegovine na navedenom Forumu predvodili su ministar pravde, Bariša Čolak i zamjenik ministra sigurnosti, Mladen Ćavar.

Na dvodnevnom Forumu ministri zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije su razmatrali pitanje monitoringa bezviznog režima za građane država Zapadnog Balkana za koje je ponovno istaknuto da ima veliki značaj za građane, ali i konstatovano da zbog značajnog povećanja broja neosnovanih zahtjeva za dobijanje azila postoji potreba za konkretnim aktivnostima u sprečavanju istog.

Ministar Čolak i zamjenik ministra Ćavar su u svojim izlaganjima iznijeli konkretne pokazatelje napora koje Bosna i Hercegovina čini na zaustavljanju trenda rasta broja neosnovanih zahtjeva za azil koje su u proteklih nekoliko mjeseci podnosili građani BiH nadležnim organima država Evropske unije i Schengen zone. Nakon iscrpne diskusije o navedenoj temi ministri su usaglasili tekst Zajedničke deklaracije o bezviznom režimu koja, između ostalog, konstatuje da će se ojačati operativna saradnja i razmjena informacija u pogledu upravljanja granicama, nezakonitih migracija, azila i readmisije, u skladu sa pravnim propisima EU i država Zapadnog Balkana. Države Zapadnog Balkana će poduzeti odgovarajuće sigurnosne, ali i ekonomske mjere i aktivnosti koje će osigurati poštivanje uslova bezviznog režima.

Takođe, u sklopu ministarskog foruma razmatrano je pitanje borbe protiv krijumčarenja oružja i ljudi, te je i po tom pitanju usvojena Zajednička deklaracija o borbi protiv nezakonite trgovine oružjem i municijom na Zapadnom Balkanu.

Značajno pitanje je bilo i pitanje integracije Roma i zaštite njihovih prava u državama Zapadnog Balkana. Ministri su razmatrali i pitanje pravosudne saradnje u krivičnim i građanskim stvarima, a posebno u pogledu borbe protiv trgovine drogom. Kao posebno značajan napredak u pravosudnoj saradnji u krivčnim stvarima između država Zapadnog Balkana istaknuto je zaključenje ugovora o izručenju vlastitih državljana.

Na marginama Foruma održano je više bilateralnih susreta sa ministrima zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.